El govern central ratifica la internacionalitat d’Eurofruit
12 Gener 2012

La Institució firal lleidatana figura en el novè lloc de l’Estat pel que fa al total de salons internacionals organitzats en el decurs del 2011

 

El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç ha ratificat la internacionalitat d'Eurofruit, saló organitzat per Fira de Lleida que es desenvolupa paral·lelament a la Fira de Sant Miquel i que enguany assolirà la 27a edició. La internacionalitat d’Eurofruit ratifica Lleida –que compta amb un segon certamen amb aquesta distinció, Municipàlia– com la segona ciutat catalana en nombre de salons internacionals, per darrere de Barcelona.

 

Eurofruit és una trobada de referència del sector de la fructicultura. El saló mostra les principals novetats i aplega alhora les entitats capdavanteres del sector fructícola. Enguany el Saló Internacional de la Fruita, Eurofruit, es desenvoluparà, juntament amb la 58a edició de la Fira de Sant Miquel, entre el 27 i el 30 de setembre.

 

El Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç ha estudiat les diferents sol·licituds de celebració de fires i salons de caràcter comercial internacional presentades per les entitats firals de tot l’Estat, entre elles la de Fira de Lleida, i ha atorgat reconeixement internacional a Eurofruit.

 

Segons el calendari aprovat per la Secretaria d’Estat de Comerç Exterior del Govern central, a l'Estat espanyol s’han programat per al 2012 un total de 107 fires de caràcter internacional, de les quals 29 es troben a Catalunya.

 

Fira de Lleida, 9a de l’Estat en nombre de salons internacionals

Amb els dos salons internacionals citats —Municipàlia (Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i Eurofruit (Saló Internacional de la Fruita)— Fira de Lleida és actualment la 9a fira de l’Estat i la 2a de Catalunya pel que fa a l’organització de salons internacionals. El rànquing està encapçalat per Madrid (97), seguit de Barcelona (27), València (12), Bilbao (4), Elx (4), Valladolid (4), Saragossa (3), Vigo (3) i Lleida (2).

 

Fira de Lleida ha desenvolupat en els darrers anys una estratègia d’internacionalització consistent a promocionar els salons que tenen lloc a Lleida per tal d’afavorir la captació de visitants i expositors estrangers, d’una banda, i a promoure la promoció i els contactes comercials dels expositors catalans en diverses fires estrangeres, de l’altra.

 

Cal recordar que Fira de Lleida ha format part en els darrers anys de la xarxa Plataforma de Eventos Pirineos (PEP), finançada per la Unió Europea en el marc del POCTEFA (Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013). El projecte s’adreçava a utilitzar i posar en comú les plataformes firals d’ambdós vessants del Pirineu per potenciar l’intercanvi comercial, cultural i social entre les zones transfrontereres implicades.ambd

 

La col·laboració amb els socis de la PEP ha facilitat, entre altres accions, la participació en el Saló Montagne Pyrenées de Saint-Gaudens (França), fira que té lloc en el Parc des Expositions de Saint-Gaudens. A més, l’entitat lleidatana s’ha promocionat en dos certamens francesos, la Fira de Tarbes —també dins del projecte PEP— i en el saló Mifel d’Agen.

 

En l’àmbit de Municipàlia, Fira de Lleida ha estat present en les darreres edicions del prestigiós Salon des Maires et des collectivites locales (Saló dels Alcaldes i les administracions locals) de París.

 

A més de les dues fires que figuren en el calendari oficial de fires de l’Estat publicat al BOE —Eurofruit i Municipàlia—, Fira de Lleida organitza salons d’àmbit nacional però que poden tenir interès per a expositors i visitants estrangers, com són la Fira de Formació Professional i Treball, Fira Animac o Lleida ExpoTren.

 

Setè lloc de l lloc de l’AFE pel que fa al total de certàmens organitzats

Pel que fa al nombre total de fires organitzades, l’entitat lleidatana en va organitzar l’any 2011 un total de 24. Segons les dades de l’Asociación de Ferias Españolas (AFE), Fira de Lleida figura en el setè lloc pel que fa al número de salons, per darrere de Madrid, Barcelona, València, Saragossa, Elx i Bilbao (superant, en aquest darrer any, per cert, a Sevilla i Vigo).

 

Increment de Fires i activitats

Més enllà de l’estratègia de posicionament internacional, és interessant remarcar que Fira de Lleida ha registrat un increment del 31% en el nombre de salons en els darrers quatre anys, passant de 19, l’any 2008, als 25 d’enguany (ja confirmats).

 

Cal recordar que l’any 2008 es van posar en marxa 2 salons nous (Cucalòcum Primavera i LleidaMoto), l’any 2009 es van crear 5 fires (Expo Empresa, Congrés Lleida Qualitat, Slow Food, Cervisia Lleida i Aquatech), l’any 2010 van sorgir 4 fires (Fira Produqte, Mascota’m, Animac i Lleida ExpoTren) i, l’any 2011, 3 més (Cucablanca, Lleidabike i la Trobada del Disc).any 2011, 3 m

 

Així doncs, les 25 fires que tindran lloc enguany són Lleidaocasió, Saló de Formació Professional i Treball (F&T), Fira Animac, Petitàlia, Mascota’m, Lleida ExpoTren, Fira Natura, LleidaMoto, Lleidabike, LleidaTunning, Cucalòcum Primavera, Fira d’Abril, Cervisia Lleida, Fira de Sant Miquel, Eurofruit, Produqte, De Nuvis, Innoval, Lleidantic, Lleida Retro, Trobada del Disc, Fira d’Alimentació i Salut, LleidaPorc, Cucalòcum i Cucaesport, a més d’un saló encara no presentat.